JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smoltek steget närmare volym

Göteborgsföretaget Smoltek har utvecklat en processteknik som gör det möjligt att tillverka extremt tunna kondensatorer. Världens tunnaste, hävdar företaget. Nu har Smoltek tagit nästa steg på vägen mot volymer genom att beställa en maskin för industriell växt av kolnanofibrer.

Smoltek har utvecklat ett kondensatorkoncept kallat CNF-MIM, där CNF står för kolnanofibrer och MIM är kort för Metall Isolation Metall. Tekniken kan användas för att tillverka både diskreta och integrerade kondensatorer.

Efter en tid av genomförda tester och utvärderingar har företaget nu beställt en industriell så kallad kolväxtmaskin enligt specifikationer som bygger på Smolteks process.

Maskinen ska användas för att växa kolnanofibrer – vertikala ytodlade nanostrukturer – med mycket hög precision. Den kommer att installeras hos en kontraktstillverkare (foundry) och den blir en central del av den produktionsprocess som Smoltek etablerar för att kunna tillverka ultratunna kondensatorer.

Karl Lundahl

– Det är inspirerande att arbetet med att etablera en produktionsprocess för tillverkning av våra ultratunna kondensatorer fortlöper på ett tillfredställande sätt, säger Karl Lundahl, på Smoltek Semi i ett pressmeddelande, och förtydligar:

– För närvarande är vi inne i projektets designfas, som är projektfas tre av fem, där den sista fasen definierar den färdiga produktionsprocessen innan produktion kan starta.

Smoltek Semi är koncernens bolag som ansvarar för tekniklösningar med fokus på affärsområdet Halvledare.

Parallellt med detta arbetar Smoltek Semi även med att utveckla en första produkt, som bolaget tror blir världens tunnaste frikopplingskondensator för processorer i mobiltelefoner.

Likaså planerar företaget att framåt utöka produktfamiljen med sikte på tillämpningar inom exempelvis wearables, high performance computing (HPC) och 5G.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)