JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Anodox Energy Systems i Göteborg planerar batteritillverkning i Riga, inklusive egen tillverkning av LFP-celler.

I december startar tillverkningen av batterier i Riga och ”strax därefter” LFP-celler, enligt ett pressmeddelande från en avdelning på Lettlands regerings näringsdepartement. 

Investeringen är på en halv miljard kronor och anläggningen kommer att ge 300 jobb.

Anodox hoppas att även kunna etablera batteriproduktion i Tyskland, Grekland och Luxemburg

Lettland har bidragit till etableringen i Riga. Regionen vill bli  en europeisk hubb i den globala ekosystemet för fordon.

Anodox forskningscenter utvecklar batterier för bland annat lätta lastbilar och personbilar, och sådana batterier kommer att produceras i Riga.

I nästa steg kommer Anodox att producera även de små battericeller som bygger upp batterierna. Anodox har valt LFP-celler och pekar bland annat på amerikanska Teslas intresse för kemin.

Anodox grundades 2016 och har levererat batterier till Volvo, Nevs, Jinpeng, Geely, Lotus, Mahindra och Pininfarina. Företaget levererar  även batterier för marina tillämpningar och energilager.

Batteriutvecklingen rusar vidare i olika spår och LFP har blivit hett i Europa och USA. Med LFP slipper du exempelvis bekymra dig om den omtvistade brytningen av kobolt i Kongo.  

Svenska Northvolt, som bygger den första europeiska gigafabriken för battericeller, valde den mer energitäta kemin NMC. Men exempelvis norska Freyr har valt LFP.

Den första europeiska LFP-fabriken ska enligt Elektroniktidningens anteckningar börja producera i Serbien nästa år. 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus