En metod att massproducera grön vätgas till ett lägre pris – det har forskare i Lund upptäckt. Dagens vätgas ger stora koldioxidutsläpp men grön vätgas har svårt att konkurrera eftersom den är dyr att producera.
Kenneth Wärnmark |
– Vi skulle i framtiden kunna producera vätgas billigt och i stor mängd helt fossilfritt med solljus som enda energikälla, säger Kenneth Wärnmark, en av forskarna.
Vätgas är en effektiv energibärare och släpper bara ut vatten när el genereras. Vätgas är trots det en klimatbov eftersom den idag till 95 producent produceras med metoder som ger stora koldioxidutsläpp.
Därför satsas mycket utvecklingsresurser på att hitta sätt att producera så kallad grön vätgas från klimatvänlig el.
En forskargrupp vid Lunds universitet har skapat ett vätgasproducerande system med ett järnkomplex som ljusabsorberande färgämne. Lösningen är att excitera en elektron med hjälp av ett järnkomplex och ljus.
Tidigare har så kallade fotokatalytiska vätgassystem fungerat bäst om ljusinfångaren har varit en ädelmetall så som rutenium eller iridium.
Men sådana metaller är både sällsynta och dyra.
– I järnfallet produceras vätgasen långsammare jämfört med ruteniumfallet. Men den järnbaserade ljusinfångaren är stabil under en längre tid och producerar i det långa loppet mer vätgas, säger Kenneth Wärnmark.
Att en basmetall som järn effektivt kan användas som ljusinfångare kom inte som en total överraskning för forskargruppen som tidigare har använt liknande järnkomplex som ljusinfångare i solceller.
Forskarna har utvärderat den patenterade metoden och beskriver den i tidskriften Chemical Communications.
Vätgas har flera industriella tillämpningar vars koldioxidutsläpp skulle sänkas om vätgasen var grön. Dessutom hittas nya användningar av vätgas, exempelvis som alternativ till koks i stålframställning, som är intressanta om vätgasen är grön
Vätgasteknik kan också tänkas komma att användas som alternativ till batterier inom transportområden som luft- och sjöfart.