JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ynvisible lutar sig mot Rise

Kanadensiska Ynvisible, som sedan några år satsar storskaligt på att trycka elektronik på rulle i Linköping, har uppgraderat sitt licensavtal med Rise till exklusivt. Detta efter att företaget kunnat visa på skalbar industriell produktion av tryckta e-pappersdisplayer baserade på teknik från forskningsinstitutet.

I mars i år avslöjade Ynvisible att företaget planerar att släppa en uppdaterad version av sin tryckta display. Den drar 50 procent mindre energi per switch och håller tio gånger längre när den slås på och av –  allt jämfört med föregångaren.

Enligt Ynvisible är den nylanserade tryckta e-pappersdisplayen marknadens mest energisnåla, och den är baserad på teknik från det svenska forskningsinstitutet Rise. Därav att det kanadensiska företaget nu tecknat ett exklusivt licensavtal med Rise.

Ynvisibles intresse för svensk kompetens inom tryckt elektronik tog verklig fart för snart tre år sedan när företaget köpte Linköpingsföretaget Consensum Production, som tillverkade tryckt elektronik på rulle. Det kanadensiska företaget hade sedan tidigare tillverkat små volymer för kunders räkning med så kallad ark-till-ark-tillverkning, men insåg att det måste gå över till rulle-till-rulle-tillverkning för att kunna erbjuda tillräckliga volymer.

Sommaren 2020 skrev Ynvisible ett första icke-exklusivt licensavtal mer Rise. Med det ville företaget stärka sin möjlighet att bli en ledande kommersiell leverantör av energisnåla tryckta elektrokroma displayer i höga volymer. Under 2021 fördes nödvändiga processer över från Rise och PEA (Printed Electronics Arena) forskningsanläggningar till Ynvisibles produktionsanläggningar i Portugal och Sverige.

Därefter har Ynvisible – bland annat genom sin nämnda nylanserade e-pappersdisplay – visat att tekniken fungerar i skalbar produktion. Och efter positiv respons från sina kunder har företaget utvecklat ett erbjudande för tryckta e-pappersdisplayer baserat på Rise teknik.

I det färska exklusiva licensavtalet ingår även att Ynvisible och Rise stärker sitt FoU-samarbete ytterligare. Här ingår att utveckla och kommersialisera nästa generations e-pappersprodukter.

Förutom att Ynvisible köper FoU-tjänster från Rise kommer företaget att betala Rise årliga licensavgifter och royalties i linje med elektronikindustrins standarder.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)