JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elonroad lägger laddskena i garaget

Lundabaserade Elonroads teknik för att ladda via en skena i vägen fungerar lika bra när bilen står parkerad. Lösningen lanseras som en ny produkt.

Fordonet laddas automatiskt via en avtagare som fälls ned under fordonet till en skena på marken. Tekniken ska till att börja med marknadsföras mot transport- och distribution.

En bil eller lastbil kan därmed börja ladda direkt när den parkerats, utan att föraren behöver koppla en laddkabel. Det spar tid.

Tekniken är i princip densamma som Elonroad redan använder på elektrifierade vägar tillsammans med  laddoperatören Eways.

Elonroad och Eways ska sälja tekniken  tillsammans. Eways ska ta hand om drift, underhåll och debitering.

– Vi har fått förfrågningar från transportföretag som håller på att gå över till eldrivet, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Att ladda med tunga kablar vid av- och pålastning av varor är omständligt och tar tid, vilket betyder minskad lönsamhet.  Här passar vår lösning perfekt, eftersom laddning kan ske automatiskt vid lastbryggan. 

Elonroad bildades 2014 av uppfinnaren Dan Zethraeus som också är huvudägare. Tekniken är utvecklad tillsammans med Lunds universitet.

Elonroads laddskenor driver Lunds första allmänna elväg, som invigdes för ungefär ett år sedan.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)