JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

EMC-skärmning och korrosionsskydd är två tänkbara tillämpningar för grafen, om bara materialet kan appliceras på ett enkelt sätt. Efter en lyckad förstudie står det nu klart att det kommer att byggas en pilotanläggning för ytbeläggning med grafen i Alelyckan strax norr om Göteborg.

Det är ett konsortium med Chalmers Industriteknik, Chalmers Tekniska Högskola, LayerOne, Provexa Technology, Provexa Ytbehandling och forskningsinstitutet Rise som fått sex miljoner i finansiering från Vinnova plus att parterna bidrar med ytterligare 6 miljoner.

Anläggningen ska vara i drift år 2025 och är en del av innovationsprogrammet SIO Grafen.

– Nu kan vi bygga en flexibel pilotanläggning för elektrolytisk ytbeläggning för att enkelt kunna visa industrin vad ytbehandling med tillsatt grafen kan göra. En viktig satsning, säger Anders Skalsky som är vd för Provexa Technology.

I projektet kommer metoder att utvecklas för att kunna mäta grafenhalt i produktionsbad, och funktionalisering av grafen för specifika tillämpningar.

Tillsats av grafen i ytbehandlingar baserade på metall eller polymer utförs för att uppnå förbättrade egenskaper rörande elektrisk ledningsförmåga, korrosionsskydd eller mekaniska egenskaper. Efterfrågan på bättre lösningar för ledande korrosionsskydd finns redan i exempelvis fordons- och batteribranschen.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus