JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooths rundradio får ett namn

Standardgruppen för Bluetooth har bestämt sig för ett namn på den funktion som förvandlar Bluetoothenheter till lokala radiostationer: Auracast. Det ska stödjas i Android 13.

Auracast gör det möjligt att sända ljud till flera enheter samtidigt. I perfekt synkronisering.

Klicka på knappen märkt Auracast i Spotify så spelas musiken upp i  samtliga anslutna trådlösa högtalare och hörlurar i närheten.

Kanske. För hur Spotify, Google, Netflix, Apple, Sony och så vidare, kommer att utforma sin programvara är förstås upp till dem. Kanske sätter intellektuella rättigheter hinder i vägen för att fritt strömma ljud på ett enkelt sätt? Det får framtiden utvisa.

Auracast kan i alla fall potentiellt bli en standard för allt som har med lokal trådlös strömning av ljud att göra: trådlösa högtalare, flerrumshögtalare, in-ear-hörlurar, teveljud, walkie-talkies, hörselslingor och så vidare. Allt som talar Auracast kan fungera som en sorts lokal digitalradiokanal med Bluetoothräckvidd. 

– Vi kommer snart att få se enheter, exempelvis earbuds, som stöder LE Audio inklusive Auracast, berättar Richard Kingston.

Han borde veta. Han jobbar på Ceva som designar och licenserar IP-kärnor för Bluetooth. Chip med deras kärnor sitter i miljarder smarttelefoner.

Ceva skickade ut en pressrelease samtidigt som namnbytet blev känt, och passade på att påminna om sitt stöd för Bluetooth. 

Som lyssnare får du förhoppningsvis ett enkelt gränssnitt för att välja kanal att lyssna på. Prylar utan grafiskt gränssnitt, exempelvis in-ears, kommer att kunna fjärrstyras från mobilen. Kanske använder de NFC för att peka ut en ljudkälla de vill lyssna på. 

Sportbarer, museer, flygplatser, biografer och arenor kommer sända ljud via Auracast, gissar Ceva. Liksom  smartklockor. Och mikrofoner.

Auracast är en del av LE Audio, som i sin tur är en del av Bluetooth 5.2. Den har produkttillverkarna tagit så lång tid på sig att börja stödja, att Bluetooth 5.3 redan hunnit spikas under mellantiden.

Om allt går som planerat kommer Android 13 att stödja Auracast. 

Bluetooth 5.3 kommer därefter att stödjas i Android nästa år, gissar Richard Kingston.

Läs om Bluetooth 5.2 och Bluetooth 5.3 här.

Standardgruppen spår att det år 2026 kommer att skeppas 1,8 miljarder produkter som stöder LE Audio.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)