JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt om ljudrevolutionen i Bluetooth 5.2

En ny version av Bluetooth spikades redan i januari 2020, men väntar fortfarande på stöd i smarttelefonerna. Den stora nyheten är LE Audio som tar över vad som varit den sista starka nischen för Bluetooth Classic: audio.

LE Audio har varit en snackis i två år, men stödet för den låter fortfarande vänta  på sig.

I LE Audio finns mycket mer än Classics enkla punkt-till-punktförbindelser för ljud. Här öppnas så många nya möjligheter att en av de nya funktionerna är – att hålla reda på de övriga nya funktionerna.

När kommer LE Audio?

Qualcomm, Mediatek och Samsung har släppt kretsar som stöder Bluetooth 5.2  och LE Audio.

Kretsarna  finns i telefoner. Men ännu saknas stöd i operativsystemet Android.

Version 13 av Android tycks ha ambitionen att stödja LE Audio eftersom LE Audio-funktioner nämns i dess programgränssnitt.

Android 13 släpptes nyligen i en version för utvecklare och kan finnas i Googles egna mobiler i höst.

Det är en roll som kallas Commander och den kommer förmodligen att snurra i bakgrunden i din mobil och din smartteve. Den skannar av etern och presenterar närvarande Bluetooth-enheter. Och så hjälper den användaren att välja vilka som ska koppla ihop sig med vilka. 

Den ställer in volymer, gör autentisering, och så vidare, med två hantlangare kallade Scan Delegator och Broadcast Assistant till sin tjänst.

Commander behövs om inte annat eftersom små in ear-hörlurar inte har något användargränssnitt att tala om. De behöver kunna delegera sitt användargränssnitt, och det är Commander som gör detta möjligt.

Broadcast, rundradio, är den kanske största tekniska nyheten i LE Audio. Bluetooth Classic upprättar punkt-till-punktförbindelser, unicast, medan LE Audio även kan direktsända enkelriktat till alla mottagare inom räckvidd.

Räckvidden blir i praktiken betydligt längre än unicast eftersom sändaren typiskt är en pryl med ett stort batteri.

Både broadcast och unicast sker synkroniserat. Det kallas Isochronous Audio. Samsungs mobiler kan broadcasta till två mottagare sedan länge. Men inte på ett standardiserat sätt. Och du har bara tur om ljudet är synkroniserat hos mottagarna.

Isokront trådlöst ljud till hörlurar har funnits på denna reporters önskelista under många år. Min partner och jag dansar och nu kan vi göra det med varsitt par hörlurar – vi har olika preferenser för ljudvolym.

i LE Audio kan många mottagare ta emot samma ljudström samtidigt och i synk. Qualcomm har en färdig plattform för hörlurar som ligger och väntar på stöd i telefonerna. 

I en isokron sändning i LE Audio är onoggrannheten så liten som några tiotals mikrosekunder. Det räcker med god marginal för att kunna skicka en separat ljudström till vänster och höger kanal i hörlurar utan att stereobilden fördärvas.

Men det finns ju redan Bluetoothlurar? Jo, men de fuskar. De låter den ena luren ta emot Bluetoothsändningen för båda kanalerna och sedan strömmar den ena kanalen vidare en kanal till den andra, enligt något enklare realtidsprotokoll.

Broadcast motsvarar i princip en hörselslinga, och det var faktiskt som hörselhjälpmedel som broadcastfunktionen började utvecklas. 

Texten är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Broadcast Audio kommer du uppleva exempelvis på flygplatser, på museer och i sportbarens teveapparat. Din mobil kan kanske ansluta till den kanal där en annonsör eller en tevekommentator talar ditt eget språk.

Förmodligen blir Audio Broadcast en standardfunktion på teveapparater – det tror i alla fall Bluetooth Sig. Ett annat användarfall blir att kompisar ”delar” ljud med varandra på mobilen. 

Även flerrumshögtalarsystem får härmed en standard. Så snart kan du äntligen blanda komponenter från olika tillverkare. 

Och surroundljud? Kanske. Men då börjar ljudkvaliteten att bli lidande. I princip finns hela 31 separata kanaler. Men då är det inte mycket bandbredd kvar till var och en. De 31 kanalerna diskuteras snarare kunna bli intressanta i framtiden för andra isokrona tillämpningar än just ljud.

Standardljudkodaren i LE Audio heter LC3 och ger bättre ljud än SBC i Classic Audio på knappt halva datatakten: 160 kbit/s mot 345 kbit/s. LC3 har en latens på 10 ms. Det motsvarar den tid det tar ljudet att färdas genom luften från teven till tevesoffan, vilket alltså betyder att ljudet från tevehögtalaren kan hållas i synk med ljudet i Bluetooothlurarna och med händelserna i teverutan.

Frustrationen med LE Audio kommer att bli att den inte är kompatibel med existerande Classic-enheter.

Men Sig håller tummarna för att tillverkarna kommer att stödja båda under lång tid.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)