JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oväntat: VW sparkar sin vd

Den färgstarke Herbert Diess byts oväntat ut mot Porschechefen Oliver Blume i jobbet som vd över Volkswagenkoncernen. Herbert Diess meddelades bara några dagar i förväg om det förestående beslutet, enligt tidningen Financial Times.

När VW-arbetarna kommer tillbaka från semestern i höst har de en ny vd.

Herbert Diess

Herbert Diess sparkas den 1 september. Förslaget kom från industrifamiljen Porsche som har majoritet över VW.

– Under de senaste veckorna har familjen Porsche kommit att tro att det var ett misstag att förlänga Herbert Diess kontrakt, skriver tidningen Financial Times, med hänvisning till en centralt placerad källa.

Herbert Diess anställningskontrakt förlängdes nyligen till år 2025, vilket ger honom minst 30 miljoner euro i tröst.

Orsaken till det plötsliga avskedandet?

Tidningen Financial Times pekar på friktioner med ledning och fack, problem i mjukvaruutvecklingen och dåliga resultat i den tidigare lönsamma marknaden Kina.

Herbert Diess tillträdde strax efter VW:s omtalade fusk med utsläppsmätningar. Han har gett ett ansikte åt VW:s elektrifiering, vilket är det stora projekt som just nu pågår på VW, världens näst största biltillverkare.

Under Herbert Diess har koncernen har investerat en halv biljon kronor i tillverkning av elbilar och deras batterier. VW är bland annat den största ägaren av svenska batteritillverkaren Northvolt.

Det finns inga garantier för att VW kommer att reproducera sitt marknadsledarskap efter elektrifieringen. Hård konkurrens kommer från Kina och Tesla.

Herbert Diess har viftat med armarna för att omställningen måste ske snabbt och kan kräva stora förändringar. Han har framhävt Elon Musks Tesla som förebild i effektivitet. Tesla bygger både bil- och batterifabrik i Tyskland, så det kommer att gå att jämföra deras produktion.

Herbert Diess påstående i fjol att VW kunde ha en övertalighet på 30 000 anställda, fick kritik av facket.  

Oliver Blume

Efterträdaren Oliver Blume har lett Volkswagenkoncernens märke Porsche sedan 2015. Han är 54 år mot Herbert Diess 63 år.

Oliver Blume kommer att fortsätta att leda Porsche, som är på väg att placeras på börsen. Vid sin sida på VW får han finanschefen Arno Antlitz.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)