JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Ryktet från juni visade sig stämma, den 11:e juli blev det officiellt att fransk-italienska ST Microelectronics bygger en 300 mm-fabrik i franska Crolles tillsammans med foundryt Globalfoundries. Prislappen är inte känd men enligt medieuppgifter ligger den på cirka 60 miljarder kronor inklusive ett rejält stöd från den franska staten.

I motsats till Intels storsatsning i tyska Magdeburg handlar det inte om en fabrik för de senaste CMOS-processerna utan om energisnål FD-SOI ner till 18 nm plus vanlig CMOS på 40 nm.

Att valet föll på FD-SOI kommer inte som en överraskning. Företagen samarbetar redan i ett konsortium tillsammans med forskningsinstitutet CEA och Soitec om nästa generation på 18 nm.

Dessutom har ST en 300 mm-fabrik med FD-SOI på 28 nm i Crolles medan Globalfoundries tre europeiska fabriker i Dresden som kör FD-SOI på en 22 nm-process.

FD-SOI, eller Fully depleted silicon-on-insulator, ger energisnåla kretsar på lite äldre tillverkningsnoder vilket passar den europeiska industrin inklusive fordonstillverkare, IoT-tillämpningar och kommunikationsprodukter.

Planen är ambitiös med en produktionsstart redan 2024 och full kapacitet år 2026 på 620 000 wafers per år.

Ägandet blir inte 50/50 utan i proportion till hur mycket företagen lägger på produktionsutrustning. ST kommer att ha cirka 42 procent medan Globalfoundries får 58 procent.

I pressmeddelandet sägs att investeringen ligger på flera miljarder euro, exakt hur många är dock inte officiellt. Inte heller hur mycket den franska staten ska bidra inom ramen för EU:s Chips Act som är tänkt att minska det europeiska beroendet av omvärlden.

Ska man tro medieuppgifter handlar det om cirka 5,7 miljarder euro totalt varav den franska staten står för cirka 30 procent, eller 1,7 miljarder euro.

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus