JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Under huven på Tektronix senaste oscilloskop

En FPGA från Xilinx, två AD-omvandlare från National Semiconductor (sic), DDR4-minnen och en asic. Det finns förvånansvärt lite att titta på för den som öppnar Tektronix senaste oscilloskop konstaterar Dave Jones på EEVblog.

Det var inte prestanda som stack ut när amerikanska Tektronix lanserade en ny familj oscilloskop i början av sommaren, utan designen. Instrumentet som döpts till 2 Series ser mest ut som en tjockare surfplatta (38 mm) och har Vesa-fäste på baksidan vilket gör att det kan monteras som vilken bildskärm som helst (länk).

Dave Jones fick ett exemplar redan före lanseringen och har tagit reda på vad som döljer sig under skalet. Han konstaterar att det bara finns ett enda kretskort och att ingångarna sitter på en del av kortet som är skärmat av en metallkåpa.

Signalerna går till två AD-omvandlare märkta National Semicondutor trots att det är över tio år sedan Texas Instruments köpte bolaget. De samplar två kanaler vardera med åtta bitar och 1,5 GSa/s men kan också dubblera takten om bara en kanal används.

Det finns en asic från Tektronix för vågformsgeneratorn men huvuddelen av den digitala processningen görs med en FPGA. Det handlar om XCZU4CG Zynq UltraScale+ MPSoC från AMD (fd Xilinx) med två Cortex A53 för applikationerna och två Cortex -R5F för realtidsuppgifter. Dessutom finns 192k logikceller och 728 DSP-block.

Det externa arbetsminnet består av fyra 256Mx16-bit DDR4 från Micron.

Dave Jones har intervjuat Andy Tedd på Tektronix som bland annat berättar att det tagit två år att utveckla instrumentet inklusive att ta fram verktygen för plastdetaljerna.

I och med att mjukvaran snurrar på FPGA är det möjligt för kunderna att uppgradera den vartefter Tektronix tar fram nya versioner.

För den som är nyfiken finns en video på 45 minuter plus närbilder och annat extramaterial (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)