JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Catl bygger batterifabrik i Ungern

77 miljarder kronor investerar kinesiska Catl i en anläggning på drygt 200 hektar som kommer att ha en årskapacitet på 100 GWh battericeller om högst 64 månader.

Det rapporterar Cnev Post

Anläggningen, som byggs i Debrecen, blir Ungerns största fabrik alla kategorier. Dagens största anläggning använder 135 hektar och tillhör en annan batteritillverkare, sydkoreanska SK, som bygger en 30 GWh-cellfabrik  för 19 miljarder kronor i Ivancsa.

Catl uppger att det valde Debrecen bland annat på grund av den gav en bra åtkomst till råmaterial och membran.

Beslutet fattades redan i februari och rykten om investeringen fanns i omlopp i maj, efter att det bland annat dykt upp platsannonser på Linkedin. Arbeten på platsen pågick i juni.

Ungern är sedan länge en del av fordonsindustrin och hänger med bra i elektriferingen, med bland annat ett par cellfabriker redan på plats och fler på gång. 

Ford har en bilfabrik i Debrecen och BMW håller på att bygga en. Nio bygger en fabrik för batterimackar i Pest 20 mil västerut.

Catl är världens största battericellstillverkare. I Europa  bygger företaget sedan tidigare en cellfabrik i Erfurt, Tyskland, med årskapaciteten 24 GWh.

Universtetet i Aachen har den färskaste kartan över aktuella europeiska cellfabriksprojekt -- se nedan. Annonseringarna summerar sig till en årskapacitet på 1,4 TWh. 

Aachen har även kartor över resten av det europeiska batteriekosysemet -- ladda hem en pdf här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)