JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson, Qualcomm och Thales: Tar 5G till rymden

I början av juli meddelade de tre teknikjättarna Ericsson, Qualcomm och Thales att de ska inleda tester av 5G-uppkoppling med standardtelefoner via satellit. Tekniken har stöd i den senaste versionen av 3GPP-standarden kallad Release 17.

Till att börja med handlar det om att företagen ska göra simuleringar i Frankrike för att i ett senare steg utföra tester i rymden.

För Ericssons del handlar det framförallt om att verifiera en vRAN-stack som modifierats för att klara dopplerskiftet till de lågtflygande Leo-satelliterna (satelliter i låg omlopppsbana) och andra saker som gör att radiomiljön ändrar sig mycket snabbare än på jorden.

Thales planerar att verifiera en 5G-radio som är lämplig för utplacering på Leo-satelliter medan Qualcomm tillhandahåller testtelefoner.

I pressmeddelandet sägs inget om tidsplanen, men trion ser ut att ligga klart efter AST Spacemobile och Nokia som planerar att skjuta upp de först 20 kommersiella Leo-satelliterna mot slutet av året för att ha ett 5G-nät i drift under nästa år, som bland annat täcker delar av Texas och Florida (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)