JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En signatur som kvantdatorer inte kan förfalska

Den amerikanska standardorganisationen Nist har valt algoritmen Falcon som standard för postkvantkryptografiska digitala signaturer. Falcon ska klara en attack med kvantdatorer.

En av de stora riskerna om riktiga kvantdatorer en dag blir verklighet, är att det kommer att gå att använda dem för att knäcka en del av den krypteringsteknik som används idag.

Men inte all. Så Nist efterlyste år 2017 kandidater som vill bli standard för så kallad postkvantkryptering, kryptering som är säker även efter (”post”) att kvantdatorer eventuellt tas i bruk.

Bland 82 kandidater från 25 länder valdes en algoritm från det franska försvarsföretaget Thales som vinnare. Algoritmen heter Falcon har enligt Thales en ”extremt” stark säkerhetsnivå och ”hög” bandbreddseffektivitet. 

Falcon ska användas för att göra digitala signaturer. Nist kommer att standardisera postkvantkryptering för ytterligare tillämpningar under de kommande två åren.

Thales samarbetade med akademiska och industriella partners i Frankrike, Kanada, USA och Schweiz i utvecklingen av Falcon.

KÄLLA: Thales

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)