JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trött på videomöten – snart kan vi ses som hologram!

Med hjälp av 5G och edge computing har de fyra operatörerna Deutsche Telekom, Orange, Telefónica och Vodafone tillsammans med teknikföretaget Matsuko visat att det går att skapa holografisk närvaro lika enkelt som att ringa ett mobilsamtal.

Tekniken förutsätter VR- eller AR-glasögon hos den som ska se sin motpart holografiskt. Men 5G i kombination med datakraft som distribuerats ut i näten – edge computing – har tillräcklig prestanda för att hologrammet ska kunna röra sig lika naturligt som om det var en levande person i rummet, enligt företagens pressmeddelande.

I demonstrationen användes Matsukos plattform för att skapa ett hologram utgående från selfiekameran i mobilen. Hologrammet kunde ses av andra som deltog i samtalet.

Gruppen ska fortsätta fila på tekniken men också testa om det går att skapa hologram av event och hur man skapar hologram av alla som deltar i ett samtal.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)