JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson utklassar totalt i patentens tio-i-topp

Nio av de tio flitigaste och fortfarande levande personerna att söka patent återfinns på Ericsson. Den tionde har ett mångårigt förflutet på telekomgiganten. Uppgifterna kommer från PRV.

Finns osäkerhet

PRV kastar in en brasklapp i form av att det finns eftersläpningar i databasen, att namn kan ha matats in på olika sätt, två uppfinnare kan ha samma namn och att svensk adresskod måste ha angetts i ansökan.

Patent- och Registreringsverket har utgått från databasen Patstat och så kallade PCT-ansökningar (Patent Cooperation Treaty). De ger möjlighet att med en enda ansökan, på ett språk, få nyhetsgranskning och preliminär patenterbarhetsbedömning utförd för cirka 150 länder. I steg två söker man sedan patent i de länder där man vill ha skydd.

Undersökningen i Patstat visar att Muhammad Kazmi har flest ansökningar med 604 stycken. Han har jobbat på Ericsson i 21 år och PTS har intervjuat honom.

Inom vilket fält har du dina ansökningar?
– De är nästan uteslutande inom mobil telekommunikation: 4G, 5G och nu 6G-näten. Jag är särskilt stolt över några som handlar om mätmetoder som finns integrerade i enheter. De påverkar den mobila prestandan hos enheterna.

Hur känns det att stå överst på listan?
– Det känns bra, men i slutändan är det kvaliteten på mina uppfinningar och patent som är viktigast. Både för mig och användarna av tekniken. Jag tycker om det jag gör och Ericsson har en fantastisk arbetsmiljö som uppmuntrar dig att hitta på nya idéer. Jag har också lämnat in många patent ihop med mina kollegor på listan.

Den enda på listan som inte arbetar på Ericsson är Bengt Lindoff på uppstartföretaget Beammwave. Han har dock ett mångårigt förflutet på telekomjätten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)