JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina petar ner USA i prestige-konferens

Kinesiska forskare har författat 30 procent av de artiklar som accepterades till den årliga halvledarkonferensen ISSCC. Därmed tar Kina ledartröjan från USA.

Kina drygt dubblerar sin andel av publiceringarna jämfört med i fjol. Siffrorna inkluderar Hongkong och Macao.

USA halkar ner från 35 procent till 20. 

Kina och USA har strålkastarljuset på sig just nu på grund av att den senare i oktober införde nya bestämmelser för att hindra den förra från att kunna använda den mest avancerade halvledartekniken. Embargona är fokuserade på teknik för högprestandaberäkningar. 

Elektroniktidningen hittar kinesiska bidrag inom de flesta av konferensens olika delar inklusive åtta bidrag som passar bra under rubriken högprestandaberäkningar. Så det sker uppenbarligen relevant utveckling i Kina inom om det omstridda området.

Kinas andel av ISSCC-publiceringarna började öka kring 2017. 

Universitetet i Macao, Tsinghuauniversitetet i Peking och Pekinguniversitetet har producerat de flesta kinesiska bidragen i år.

Totalt accepterade konferensen 198 av 629 insända bidrag. Sydkorea, Taiwan, Japan och Nederländerna följde efter USA i publiceringstoppen. 

Det finns en klar asiatisk slagsida bland accepterade bidrag med 129 accepterade artiklar mot 27 respektive 42 för EU respektive USA. 

Tre fjärdedelar av de accepterade bidragen kommer från universitet snarare än från företag. Sverige representeras dock av två företagsforskare: Rui Hou och Johan Johansson på Ericsson respektive Mediatek.

Dessutom är Ericssons teknikchef  Erik Ekudden inbjuden talare.

ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) är den största vetenskapliga konferensen inom halvledarteknik. Den startade 1954 och hålls årligen i San Francisco.  

Här är konferensprogrammet (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)