JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FRED: Ericsson och Apple blåser av alla strider

Svenska telekombolaget Ericsson och amerikanska mobiltillverkaren Apple undertecknar ett globalt patentlicensavtal. Därmed blåser de av alla pågående rättegångar och tvister jorden runt.

När Apples licensavtal med Ericsson löpte ut i fjol valde Apple – liksom när samma sak hände 2015 – att avvakta med att skriva under ett nytt. Det ledde nu som då till stämningar mellan dem i rättssalar jorden runt.

Nu har vi kommit till den punkt i programmet då de blåser av striden och undertecknar ett avtal. De tecknar en global korslicens för standardessentiella mobilpatent. Avtalet omfattar även ”vissa andra patenträttigheter”.

I östra Texas hann en rättegång starta i veckan. Men idag valde alltså parterna att sätta punkt för den och alla andra rättegånger som bubblade. Apple drar tillbaka sina patentstämningar och Ericsson gör detsamma.

Vem vann? Det kan vi bara spekulera om. Ericsson ville ha fem dollar per Iphone.

Det som Ericsson rapporterar i ett pressmeddelande är vad Ericsson totalt räknar med att dra in på licensavgifter under fjärde kvartalet 2022: mellan 5,5 och 6 miljarder kronor. Som jämförelse har företaget dragit in 4,4 miljarder under de tre första kvartalen.

Det nya avtalet omfattar tiden retroaktivt tillbaka till januari i år.

En fredspipa är att Ericsson och Apple dessutom tar i hand på att de ska stärka sitt teknik- och affärssamarbete inom teknik, interoperabilitet och standarder.

Ericssons licensintäkter påverkas av flera faktorer, inklusive utgångna patentlicensavtal i väntan på förnyelse, teknikskiftet från 4G till 5G och eventuella valutaeffekter och geopolitiska effekter framöver.

Enligt Ericssons patentchef Christina Petersson är  avtalet av strategisk betydelse för Ericssons 5G-licensprogram.

Hon medverkade personligen vid rättegången i östra Texas.

Ericsson har sedan många år deltagit i utvecklingen av telekomstandarder och sitter idag på inte mindre än 60 000 beviljade patent. Företaget investerar årligen fyra miljarder dollar i forskning och utveckling

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)