JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple rekommenderar svenska nycklar

De nysläppta versionerna av Apples operativsystem stöder hårdvarunycklar för autentisering. Det meddelar ett nöjt svenska Yubico som är en av två tillverkare som Apple explicit rekommenderar.

Apple IOS 16.3 och Mac OS 13.2 stöder autentisering med hjälp av separat hårdvara för inloggning i Apples moln.  Båda operativsystemen har släppts under veckan.

Svenska Yubico tillverkar sådana nycklar och är den som mejlar Elektroniktidningen och påpekar att Apple lanserat stödet. 

Hårdvarunyckeln låter dig logga in i ditt Apple ID-konto i webbläsaren i din dator och mobil, liksom på Apple Watch, Apple TV och Homepod. Runt 900 miljoner Icloudkonton berörs. 

Det som stöds är närmare bestämt Fido-certifierade säkerhetsnycklar. Apple ger två exempel: Yubicos Yubikey och en nyckel från kinesiska Feitian.

Apple kräver att du skaffar två nycklar och förvarar dem separat. Om du tappar bort båda så är dina data förlorade. Apple ID-inloggning på Microsoft Windows stöds inte.

Branschorganisationen Fido Alliance arbetar för att minska beroendet av lösenord till förmån för säkerhetsnycklar, liksom för biometri som Face ID och Touch ID.

Yubico skräddarsyr hårdvarunycklar på uppdrag, men har även en generisk produktfamilj Yubikey, som ansluts via USB, NFC eller Apple Lightning.

Nycklarna gör autentisering, alltså samma sak som du kanske idag gör med en dosa (eller engångskoder) som banken skickat till dig.

Affärerna går bra för Yubico. Omsättningen i fjol var på 1,46 miljarder kronor. Yubico bildades 2007.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)