JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart Eye ska övervaka lastbilschaufförer

Smart Eye i Göteborg får sin första beställning från en tillverkare av tunga fordon för sin förarövervakning via kamera.

Systemet ska användas i åtta av kundens fordonsmodeller från och med år 2025.

Värdet på ordern kommer uppskattningsvis att uppgå till 150 miljoner kronor och kanske ända upp till 400 miljoner kronor.

Smart Eye anger inte kunden uttryckligen men den preciseras som ”en OEM för tunga fordon med global tillverkningsbas och med tre välkända fordonsmärken med huvudkontor i Europa”.

Det här är Smart Eyes första kund inom tunga fordon. 

– Ordern representerar ett viktigt genombrott, säger Martin Krantz, vd och grundare, i ett pressmeddelande.

Smart Eye ser fram emot att det blir lag på DMS (förarövervakningssystem) i nya fordon i EU år 2026.

– Alla tillverkare av tunga fordon behöver komma snabbt ur startgroparna med att upphandla teknik till kommande modeller, säger Martin Krantz.

– Det är trevligt – och inte helt oväntat – att tillverkare av tunga fordon följer personbilarna i spåren och vänder sig till Smart Eye för att framtidssäkra sina modeller.

Företaget har samlat på sig 205 stycken design wins – den här räknas som åtta stycken – från 19 OEM:er. Värdet på alla dessa beställningarna torde komma att summera sig till drygt 4 miljarder kronor har Smart Eye räknat ut, med tanke på uppskattade volymer under modellernas livslängd.

Om man tänker sig att kunderna blir nöjda och fortsätter att beställa Smart Eye till andra modeller på sina plattformar så tittar Smart Eye på lika mycket till, och drygt det, 4,4 miljarder. 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)