JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo testar vätgasdriven lastbil

AB Volvo visade upp en tung elektrisk lastbil med bränsleceller förra året, nu har den provkörts på allmän väg utanför Kiruna i bistert vinterklimat.

Även om Volvo redan har ett brett sortiment med batteridrivna lastbilar ser företaget en marknad även för modeller med bränsleceller. Det handlar om längre transporter och om områden där det saknas möjlighet att bygga infrastruktur för att ladda batterier.

Vätgasen omvandlas till el i bränslecellen och släpper bara ut vatten. Volvo planerar att använda två bränsleceller med kapacitet att generera 300 kW elkraft.

Dock saknas ännu infrastruktur för att tanka vätgas men företaget räknar med att det kommer att finnas en marknad för den här typen av lastbilar under andra halvan av detta decennium. Tester med åkerier kommer att starta några år före den kommersiella lanseringen.

För att skynda på utvecklingen har Volvokoncernen slagit sig samman med konkurrenten Daimler för att utveckla och producera bränslecellssystem som är skräddarsydda för tunga fordon.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)