JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 12 procents tillväxt för mobilmodem

Det såldes runt 427 miljoner mobilmodem i fjol vilket är lika många som året innan. Räknat i pengar ökade däremot marknaden med 12 procent till 5,9 miljarder dollar, enligt en ny rapport från det Göteborgsbaserade analyshuset Berg Insight.

De fem största leverantörerna är Quectel, Fibocom, Sierra Wireless, Sunsea AIoT och Telit. De har 69 procent av marknaden räknat i pengar.

Branschen har sett en våg av konsolidering på senare tid, noterar Berg Insight. Exempelvis har Telit köpt Cinterions IoT-produkter och tjänster av Thales, Semtech har köpt Sierra Wireless och Fibocom har konsoliderat sitt ägande i Rolling Wireless.

Föga oväntat är 4G (LTE) den vanligaste radiostandarden med de tre underkategorierna Cat-1, NB-IoT och LTE-M. Den sistnämnda används för att ersätta GSM-lösningar i enklare tillämpningar medan LTE Cat-1 är den vanligaste räknat i antal.

I Kina finns en enklare variant av Cat-1 – LTE Cat-1 bis – med bara en antenn där modemen inte kostar mer än 10 dollar. Det är ungefär hälften av vad standardversionen kostar. För stora volymer av LTE Cat-1 bis går det att komma ner mot 5 dollar.

Både LTE-M och NB-IoT fungerar i 5G-nät varför en del operatörer föredrar dem med tanke på att de redan nu planerar för utfasning av LTE framåt 2030 till förmån för 5G.

Rena 5G-modem är än så länge ovanliga, det såldes inte mer än 10 miljoner i fjol. I början av året kom de första modemen för 5G Red Cap för uppkopplade saker som klarar sig med mindre än 300 Mbit/s.

Berg Insight tror dock att det dröjer några år innan 5G Red Cap börjar göra avtryck i statistiken eftersom modemen fortfarande är dyra och kräver att 5G-näten uppgraderat till Stand Alone.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)