JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fler miljarder till Vinnovas digitaliseringsprogram


Under våren gav regeringen Vinnova i uppdrag att öka insatserna inom forsknings- och innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering. Nu finns svaret som innebär att verket satsar minst 2,3 miljarder kronor till och med år 2027. Industrin förväntas bidra med lika mycket.

Målet med programmet, som initierades av Vinnova, Teknikföretagen, ABB, Ericsson och Saab, är att ”Accelerera Sveriges förmåga att utveckla och använda ny digital teknik och digitala tjänster i industrin”.

Acancerad Digitalisering var redan från start ett stort program och det nya beslutet befäster positionen som ett av Sveriges största innovationsprogram.

– Digitalisering bidrar till en betydande strukturomvandling inom industrin och ¬samhället i stort som programmet vill stödja genom stöd till forskning i samverkan, sade Nils Hertzberg till Elektroniktidningen i april.

Han är programchef för Avancerad Digitalisering som startade så sent som år 2021.

Många av de länder som kan sägas konkurrera med Sverige och svensk industri har egna digitaliseringssatsningar, vilket gör att Sverige riskerar att halka efter. Detta enligt den rapport som Vinnova med flera myndigheter tog fram inför starten av Avancerad Digitalisering. Till exempel satsar Finland motsvarande 1,5 miljarder kronor över en fyraårsperiod och Tyskland 20 miljarder kronor över sex år.

Styrgruppen för Avancerad Digitalisering har pekat ut ett antal teknikområden (just nu åtta, men det kan tillkomma nya) som särskilt intressanta, från Cybersäkerhet och AI till Autonoma system och 5G-nät. Inom programmet finns dessutom möjlighet att stödja till exempel lärande, kompetensförsörjning och erfarenhetsutbyten.

Du hittar ett längre reportage om programmet här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)