JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GM får dubbelriktad laddning


Alla nya elbilar från General Motors kommer från och med nu att stödja dubbelriktad laddning. Först ut är pickuppen Silverado som släpps i höst.

Det är GM:s elbilsplattform Ultium som får stödet. 

GM lanserar samtidigt ett paket med dubbelriktad laddare, inverterare, hembatteri och samarbete med solcellsinstallatör. Med det paketet kan du frikoppla dig från elnätet och driva hemmet vid strömavbrott. Eller ladda när elen är billig och använda när den är dyr. Eller sälja elnätstjänster, som frekvensreglering.

Följande GM-modeller av årsmodell 2024 får dubbelriktad laddning:  Silverado, Sierra, Blazer,  Equinox och Lyriq. År 2026 släpps Cadillac-monstret Escalade IQ. Det lanserades igår med ett batteri på minst 200 kWh och en skattad vikt på minst fyra ton.

Dubbelriktad laddning förvandlar elbilen till ett energilager på hjul. Ett rejält sådant. GM:s  dedikerade hembatterier ligger som jämförelse på 11 respeltive 18 kWh.  

Dubbelriktad laddning är en stark trend som på olika sätt tidigare anammats av Mitsubishi, Nissan, Polestar, Ford, VW, Kia, BYD, MG, Porsche och Hyundai. Det kan bli en viktig komponent i framtidens elnät. I Kalifornien kommer det att bli obligatoriskt för nya bilar. 

Batteriernas livslängd påverkas. Den kan bli kortare – eller längre – beroende på kemi och användningsmönster

Sverige har fem miljoner bilar. Om alla vore dubbelriktade elbilar på 50 kWh (och Elektroniktidningen räknar rätt) vore de ett distribuerat energilager på 250 GWh som exempelvis skulle kunna leverera 10 GW i ett dygn. 

Som jämförelse uppgraderades i somras världens största statiska batterilager till 750 MW och fyra timmar. Det står i Moss landing, Kalifornien. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)