JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trycket ökar på tyska operatörer

I en intervju med den tyska affärstidningen Handelsblatt säger landets inrikesminister Nancy Faeser att Deutsche Telekom och övriga operatörer gör för lite för att avlägsna utrustning från Huwei och ZTE.

Tyskland är Europas största ekonomi och dessutom ett av de länder där andelen utrustning från kinesiska leverantörer i mobilnäten är högst. I en rapport från årsskiftet raljerade analyshuset Strand Consult med att Huaweis andel av 5G-näten i Berlin är större än i Beijing där konkurrensen från ZTE och andra inhemska leverantörer är hårdare (länk).

Enligt rapporten är andelen kinesisk utrustning runt 53 procent hos de tre stora tyska operatörerna Deutsche Telekom, Vodafone Tyskland and Telefónica Tyskland (O2).

I intervjun med Handelsblatt hotor nu den tyska inrikesministern med att myndigheterna kommer att vidta åtgärder om operatörerna inte ökar takten takten med att avlägsna kinesisk utrustning.

Utspelet ligger i linje med EU-kommissionens uppdaterade rapport från i somras om hur arbetet framskrider med den så kallade verktygslådan – som ska användas för att utvärdera leverantörer av 5G.

”Kommissionen anser att Huawei och ZTE i själva verket utgör en väsentligt högre risk än andra 5G-leverantörer” skrev kommissionen i ett uttalande i somras.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)