JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Huawei i långsiktigt patentavtal

De två telekomjättarna har undertecknat ett långsiktigt avtal om korslicensiering av standardessentiella patent för alla mobilstandarder. Inget sägs om de ekonomiska villkoren.

Utan att stämma varandra i domstol eller på annat sätt bråkat offentligt har Huawei och Ericsson förlängt det avtal som ger företagen tillgång till varandras patent som behövs för att sälja både infrastrukturutrustning och terminaler till mobilnät för 3G, 4G och 5G. Överenskommelsen täcker standarder från 3GPP, ITU, IEEE, och IETF.

Avtalet är ”långsiktigt” men om det innebär tre, fem, sju eller ännu fler år framgår inte av dagens pressmeddelanden. Inte heller vem som kommer att vara nettomottagare av pengar.

– Båda företagen är stora bidragsgivare till mobilstandarderna och erkänner värdet hos den andres immateriella rättigheter. Det här avtalet visar att bägge parter anser att immateriella rättigheter ska respekteras och ersättas, och att innovationer ska delas med andra i industrin. Ett balanserat synsätt till licensiering garanterar att både patentinnehavare och de som använder dem tillgodoses rättvist, vilket driver en sund och hållbar utveckling till gagn för konsumenter och företag, säger Ericssons patenchef Christina Petersson.

– I egenskap av viktiga bidragsgivare till standardpatent (SEP – standard essential patents) för mobil kommunikation erkänner företagen värdet av varandras immateriella rättigheter, och detta avtal skapar en starkare patentmiljö. Det visar på det engagemang som båda parter har gjort för att immateriella rättigheter ska respekteras och skyddas på lämpligt sätt, säger Alan Fan, chef för Huaweis immaterialrättsavdelning, i ett pressmeddelande.

Ericsson räknar med att totalt få in 11 miljarder kronor på patentlicenser i år, motsvarande siffra för Huawei för 2022 var 560 miljoner dollar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)