JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Påverkas du? Kina stryper exporten av GaN och Ge

Branschorganisationen Svenskt Elektronik publicerade i somras en debattartikel om Kinas nya regler som begränsar exporten av galliumnitrid och germanium. Nu vill organisationen veta hur du påverkas.

Från och med 1 augusti måste kinesiska företag som exporterar gallium och germanium, liksom kemikalier där de ingår, söka tillstånd från handelsdepartementet. Motivet är att skydda landets säkerhet men åtgärden kan också ses som en del av det handelskrig som pågår mellan USA och Kina.

För att få tillstånd måste de kinesiska företagen lämna in detaljerade uppgifter om kunderna och vad produkterna ska användas till. Förändringen har sänt chockvågor genom halvledarvärlden eftersom Kina är en dominerande leverantör av gallium och germanium

Få svenska företag använder rent galliumnitrid eller germanium men desto fler har komponenter där de ingår. Det handlar exempelvis om kraftkomponenter, snabba rf-kretsar och lysdioder.

För att uppmärksamma myndigheter och lagstiftare på frågan publicerade Svensk Elektronik en debattartikel i somras (länk). Organisationen följer nu upp med en enkät för att förstå effekterna för svenska företag. Enkäten har skickats till medlemmarna men alla som är berörda är välkomna att delta.

Hör omgående av dig till info(at)svenskelektronik.se så får du enkäten. Svensk Elektronik lovar att hålla svaren anonyma.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)