JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Epishine hämtar vd från mikromotorbolag

Anders Kottenauer blir ny vd på Linköpingsbaserade Epishine som utvecklar tryckta solceller för inomhusbruk. Han kommer närmast från rollen som vd på Uppsalabolaget Acuvi, fd Piezomotor.

– Med sin långa och framstående erfarenhet av affärsutveckling inom vår bransch är vi övertygade om att han är rätt person för att leda vårt företag in i framtiden, säger avgående vd:n Anna Björklou i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter som operativt ansvarig i ett strategiskt drag som syftar till att upprätthålla företagets pågående tillväxt och innovation, samtidigt som fokus läggs på utveckling och skalning av tillverkningen.

Anders Kottenauer har förutom 4,5 år på Acuvi arbetat nio år på Laird i Schweiz och fem år på Dassault. I CV:t finns också arbetsgivare som Solid (inom Assa Abloy), Mercedes-Benz och Scania.

Epishine grundades så sent som 2016 och har utvecklat en solcell för inomhusbruk som tillverkas i en rulle-till-rulleprocess med ofarliga material.
 
Ju mer ljus det är i rummet desto mer effekt levererar solcellen. Med bara inomhusbelysning på 50 Lux, ger den 1,6 µW/cm2. När solen skiner ökar det till 7,2 µW/cm2 och på ett kontor med bra belysning på 500 Lux lyfter det till 18 µW/cm2.

Tilläggas kan att den efter tio år levererar 80 procent av den ursprungliga effekten.

I våras kom en variant kallade Onecell där det går att stansa hål för exempelvis en tryckknapp eller display utan att cellen slutar fungera. Dock går det inte att göra hålen på egen hand, det behövs en försegling längs kanterna som bara kan appliceras under tillverkningsprocessen.

Epishine tog i början av juli in 60 miljoner kronor. Den största delen kom från butikskedjan Jula via dess dotterbolag Jula Miljö & Energi. Dessutom deltog existerande ägare inklusive Vigo Carlund, Philian och Beijer i rundan.

Företaget planerar att ta in ytterligare kapital mot slutet av året.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)