JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bekräftat: Northvolt bygger gigafabrik i Kanada

Northvolt Six blir namnet på den battericellsfabrik på 60 GWh som svenska Northvolt ska bygga strax utanför Montreal i Kanada.

Planen avslöjades redan i somras efter läckor till nyhetsbyrån Bloomberg, men bekräftas nu officiellt av Northvolt. Det blir Northvolts första cellfabrik utanför Europa. 

Projektet är den största privata investeringen i Quebecs historia och har starkt stöd från regionen och Kanada. För att locka fabriken hit – snarare än till Kalifornien, som var en annan kandidat – blev Quebec tvungen konkurrera med USA:s mycket frikostiga subventionsprogram IRA.  Kanada och Quebec hostar upp en miljard dollar vardera.

– De matchar ganska exakt vad vi skulle fått från IRA, säger Northvolts Paul Cerruti till tidningen New York Times.

Precis som i Skellefteå får cellfabriken en pendang som återvinner batterier och skrot från tillverkningen. Här byggs även en anläggning för tillverkning av aktivt katodmaterial.

Spaden sätts i marken innan årsslutet för en första fas på 30 GWh som omfattar både produktion av katoder och celler till en kostnad på fem miljarder dollar. Fasen inleder produktion år 2026 och kommer till slut att kräva en personal på 3000.

Den exakta placeringen är 170 hektar på gränsen mellan orterna Saint-Basile-le-Grand (17 000 invånare) och McMasterville (6000 invånare). Lokaltidningen La Presse pekade i somras korrekt ut en övergiven industritomt i utkanten av McMasterville vid floden Richelieu, där det stod en sprängmedelsfabrik med en hundraårig historia fram till 90-talet. 

Northvolt vill ha ren el till sin strömslukande fabrik och Quebec har vattenkraft. Northvolt vill ha litium och en gruva har just öppnat i regionen.

I regionen finns även nordamerikansk fordonsindustri, avnämaren för battericellerna. Stellantis bygger en battericellsfabrik i grannprovinsen Ontario, där även VW, GM, Ford och BASF gör eller vill göra investeringar,

Northvolts medgrundare Paolo Cerruti leder projektet – han blir vd för Northvolt North America, med huvudkontor i Montreal.

Paolo Cerruti

– Vi ser detta som den perfekta basen för Northvolts första gigafabrik utanför Europa.

Northvolt grundades 2016. Det blev startsignalen för europeisk battericellstillverkning.

Samtidigt började Northvolt tidigt tala om etablering även utanför Europa. Företaget har beställningar på 55 miljarder dollar från bland annat BMW, Fluence, Scania, Volvo och Volkswagen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)