JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels irländska fabrik volymtillverkar 4 nm med EUV


I fredags firade processorjätten Intel att företagets halvledarfabrik i Leixlip utanför Dublin startat volymproduktion av processnoden Intel 4. Fabriken är den första i Europa som använder EUV-litografi.

Utvecklingen av processen på 4 nm, som företaget kallar Intel 4, har gjorts på hemmaplan i Oregon. Fab 34 på Irland är den första att rampa upp den till volym och därmed kunna tillverka Intel Core Ultra-processorer med kodnamnet Meteor Lake, men också nästa generation av Intel Xeon-processorer som lanseras under 2024. De ska tillverkas i nästa processgeneration kalla Intel 3.

En EUV-maskin är stor som en buss och kostar runt 1,5 miljarder kronor. Enligt Reuters har Intel sju stycken i fabriken, vars produktionslina är 22 km lång. Robotar i taket sköter transporterna mellan de olika stationerna.

Nyhetsbyrån skriver också attv Intel som första kund kommer att få nästa generation av ASML:s EUV-maskin – High-NA EUV – mot slutet av året till utvecklingsfabriken i Oregon.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)