JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 15 mil 5G-väg för självkörande fordon


Telia bygger andra generationens 5G längs fyra vägsträckor för att underlätta test av självkörande lastbilar. Projektet är en del av det EU-stödda Northstarprojektet som drivs tillsammans med Ericsson.

I Stockholm byggs korridorer på E4 mellan Södertälje och Nyköping, mellan Solna och Rosersberg samt E18 mellan Danderyd och Kapellskär. I Göteborgsregionen skapas två transportkorridorer längs Riksväg 40 mellan Borås och Göteborg i nära anslutning till testanläggningen Astazero.

Innovationsprogrammen Northstar lanserades av Telia och Ericsson i februari 2023. Det fokuserar inledningsvis på fordonsindustrin och utvecklingen av smarta och hållbara transportlösningar.

Grunden i programmet är Telias nya core-nät för 5G i kombination med företagets publika radionät för 5G. Deltagarna kan också bygga lokala radionät på en testsajt och ansluta dessa till core-nätet.

Först ut i Northstar var Astazero, forskningsinstitutet Rise testbädd utanför Borås. Nyligen anslöt sig också Luleå tekniska universitet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)