JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elbolaget som ger kunderna batterier

Ett kratftbolag i Vermont, USA, vill vända sin infrastruktur upp och ner – istället för att bygga ut ledningsnätet får kunderna batterier placerade hemma hos sig.

Det är en strategi för att bekämpa strömavbrott. Enligt Green Mountain Power är det billigare än att uppgradera ledningsnätet och bygga nya kraftverk.

Ledningar kostar pengar inte bara att uppgradera utan också att underhålla – hålla ledningsgatorna fria – och reparera efter storm. De första batterierna kommer att installeras hos de mest sårbara abonnenterna.

Bolaget ansöker om tillstånd från myndigheter att få inleda omdesignen av sitt nät till vad Green Mountain kallar för en ”decentraliserad” arkitektur.

Bolaget kommer även att investera pengar i att gräva ner kraftledningar för att skydda dem, och i att förstärka kraftledningarna.

År 2030 skulle merparten av abonnenterna kunna vara utrustade med batterier. Investeringen beräknas kosta 1,5 miljarder dollar över sju år, 16 miljarder kronor. Då kommer problemet med strömavbrott att vara löst, enligt Green Mountain som idag har 270 000 abonnenter.

Batterierna ger dessutom en vinst genom att de kan spara överproduktion av sol och vind.

Bolaget erbjuder sedan år 2015 hembatterier för leasing. Det är Green Mountain som styr användningen av batterierna.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)