JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nästa finska gigafabrik kan bli kinesisk

Kinesiska Svolt pekar ut Finland som en stark kandidat för sin tredje europeiska battericellsfabrik som kan få en slutkapacitet på 50 GWh.

Svolt, världens tionde största batteritillverkare, planerar att bygga fem litiumjoncellfabriker i Europa. De första två byggs i Tyskland och en av de övriga tre kan alltså bli finsk.

– Finland är en av de utvalda platserna, skriver Svolt i ett pressmeddelande.

De tre kan komma att hamna i länder både inom och utanför ESS (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet). Utvärdering pågår fortfarande.

Kai-Uwe Wollenhaupt, ordförande för Svolt Europe, ger en vink om en faktor som spelar in i avgörandet.

– Incitament kan utgöra en viktig och nödvändig komponent i den slutliga processen för val av plats.

Svolt räknar med att få ta del av de stöd som finns inom EES för investeringar i batteriekosystemet och som redan frikostigt utlovats till Northvolt och övriga dussintals europeiska cellfabriksprojekt.

Finland är ett starkt kort för Svolt i och med att det har betydande råvarufyndigheter – som dessutom planerar att utvinnas. Finland sätter dessutom andra delar av batteriekosystemet på plats.

Finland har ytterligare två cellfabriker på gång. Norska Freyr planerar en i Vasa och Finnish Mineral Group planerar en i Kotka tillsammans med en ännu ej avslöjad partner.

Hongxin Yang, styrelseordförande och vd för Svolt Energy Technology förklarar varför ett kineiskt bolag etablerar sig i Europa.

– Vi förutser en snabb utveckling av elektromobilitet i hela världen.

– Vi vill så snabbt som möjligt bygga upp ytterligare kapacitet så att vi kan leverera till våra kunder utanför Kina.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)