JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrofonen som hör lika bra som ditt öra

Med hjälp av laserteknik ska uppstartsbolaget Lumiary utveckla en mikrofon som är lika bra som det mänskliga örat. Företaget har fått en miljon kronor av Vinnova för att ta fram en prototyp.

– Nu satsar vi på att hitta en första tidig produkt, en ”minimum viable product”, som sannolikt kommer att bli en proffsmikrofon för studior och tv-produktion. Men det långsiktiga målet är att ersätta mikrofoner i vanlig hemelektronik, säger grundaren Per Grön i ett pressmeddelande.

Han har en bakgrund som programmerare på Spotify och Google i Zürich. Idén till mikrofonen kommer ur hans intresse för musik och ljudteknik med högsta möjliga kvalitet.

Arbetet med lösningen, som baseras på laserljus som mäter ljudvågornas svängningar, började under tiden i Zurich. För ett år sedan flyttade han till Härnösand och grundade Lumiary tillsammans med Andreas Lundström.

Målet är att ta fram en mikrofon med renare ljudupptagning i ett större dynamiskt område än dagens mikromekaniska mikrofoner.

Företaget ingå i inkubatorn Bizmaker i Härnösand, en regional innovationsaktör med uppdraget att främja företagsutveckling och förnyelse av näringsliv och samhälle.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)