JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trion som förenklar 5G-mätningar

Göteborgsbaserade Ranlos har tillsammans med japanska instrumenttillverkaren Anritsu och distributören Toyo tagit fram en kompakt testlösning för 5G-antenner på fordon. Den är betydligt billigare än certifierade testkammare men ska fungera lika bra.

Uppstartsföretaget Ranlos har utvecklat ett antennsystem som gör att många tester av antenner till fordon kan flytta in i labbet. Där kan man undersöka om exempelvis en antenn på biltaket fungerar som tänkt eller om den påverkas av karossens utformning.

Idag får man köra runt med fordonet i olika miljöer för att besvara frågan.

Nu har Ranlos tillsammans med Anritsu och Toyo satt ihop ett paket för 5G-antenner. Lösningen bygger på Anritsus radiokommunikationstestare MT8000A och Ranlos antennsystem som genererar en plan våg även i en liten antennmätkammare. Normalt behövs ett mycket större avstånd mellan testsystemets antenner och fordonet.

Ranlos antennsystem består av en enkelkrökt yta i form av en cylindrisk reflektor. Från sidan liknar den bokstaven c där det finns ett antal antenner vid foten, vilket också utgör fokallinjen.

Antennerna exciterar reflektorn som skickar ut en plan våg mot testobjektet. Beroende på hur stort testobjektet är går det att sätta flera reflektormoduler bredvid varandra för att skapa ett större mätområde.

För matningen används så kallade Bowtie-antenner som det finns mycket kunskap kring på Chalmers. Antennerna är så pass bredbandiga att det bara behövs tre uppsättningar för att täcka frekvensområdet från 750 MHz till 6 GHz. För 28 GHz används en array med 64 patchantenner (etsade antenner).

Läs en längre artikel om företaget här (länk).

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)