JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AT&T väljer Ericsson för ORAN

Den svenska telekomjätten brädar Nokia som huvudleverantör till amerikanska AT&T:s utbyggnad av 5G baserat på Open RAN. Kontraktet är värt 14 miljarder dollar, cirka 146 miljarder kronor, under fem år.

Ericsson ska leverera en molnbaserad lösning med gränssnitt som följer specifikationerna från O-RAN Alliance. Det handlar om radiodelen av mobilnätet där den digitala delen körs på kommersiella serverkort och inte på Ericssons egna produkter.

Radioprodukterna ska tillverkas i Ericssons fabrik i Lewisville, Texas, och kan därmed stämplas Made in USA.

AT&T:s plan är att de första sajterna ska tas i drift redan nästa år och att 70 procent av trafiken ska gå genom det nya nätet i slutet av år 2026.

5G-nätet kommer att stödja funktioner som rApps, automatisering och nätverks-API:er där det senare till stor del utvecklas av Ericsson amerikanska jätteförvärv Vonage.

Ericsson har den senaste tiden allt mer öppet omfamnat Open RAN och så sent som i september meddelade företaget att det nästa år lanserar stöd för Open RAN i sina radioprodukter. Det gäller både mjukvarudelen, Cloud RAN, och de fysiska radioenheterna.

Redan nu är en miljon installerade produkter förberedda för Open RAN och kan konverteras genom en uppgradering av mjukvaran.

Förutom Ericsson kommer japanska Fujitsu att leverera radioprodukter. Andra partners som nämns i pressmeddelandet är Corning, Dell och Intel, medan Nokia saknas. Företagets produkter utgör idag cirka 30 procent av AT&T:s radionät och nyheten har fått det finska företagets aktie att rasa brant medan Ericssons gått i motsatt riktning.

Nokia förlorade också Verizons upphandliing år 2020 till Samsung medan Ericsson blev huvudleverantör även där.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)