JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Polarium ska testa Altris batterikemi

Batterilagringsbolaget Polarium ska testa Uppsalabaserade Altis natriumjonbatterier. Faller försöket väl ut kan det miljövänligare alternativet med lokalt upphandlade råvaror ersätta litiumjon i en del av Polariums batterilagringssystem.

Så sent som i februari hade en cell tillverkad med Altris katodmaterial kallat Fennac ett energiinnehåll på 140 Wh/kg, i somras hade det ökat till 150 Wh/kg och nyligen nådde det 160 Wh/kg i ett försök tillsammans med Northvolt. Som jämförelse har litiumjonceller runt 260 Wh/kg.

– Sedan har vi idéer för hur vi ska boosta det till 200 Wh/kg, sade företagets vd Björn Mårlid till Elektroniktidningen i slutet av november.

En stor del av förklaringen till varför de går att pressa upp energiinnehållet hänger samman med hur man sätter ihop cellen. Förutom katodmaterialet finns det ytterligare fyra parametrar att spela med: olika typer av anoder, till viss del även val av separator och elektrolyt liksom den mekaniska konstruktionen.

Altris har idag en mindre tillverkning av Fennac men för att driva fram en marknad ska företaget komplettera den med en mindre produktionslina för battericeller. Den ska börja rampa upp under andra kvartalet nästa år och får en kapacitet på 15 till 20 MWh per år vid full drift.

Under det senaste året har företaget gjort ett omtag kring leveranskedjorna vilket fördröjt byggstarten för företagets volymfabrik i Sandviken i en av verkstadsföretaget Sandviks lokaler för tillverkning av katodmaterial.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)