JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina stoppar sensorexport

Kina adderar drönarteknik till sin lista över produkter med exportrestriktioner. Det drabbar bland annat lidar-, radar- IR- och optosensorer. Även bioteknik är ett nytt tema på listan.

Listan uppdaterades igår. De nya restriktionerna träder i kraft omgående. 

Restriktionerna gäller lidar med vissa angivna effekter, pulsbredder, detekteringsområden, noggrannheter och upplösning. De gäller även vissa enkelkristaller. Dessutom omfattas teknik för tillverkning av djupt ultraviolett laser, optiska och infraröda sensorer, radar med syntetisk apertur och laserradar.

Kina pekar på att all denna sensorteknik kan användas i militära drönare. På exportkontrollistan sätts även upp UAV-flygkontrollsystem samt algoritmer och programvara för autonom navigering, ruttplanering och undvikande av hinder.

Kina har redan haft tillfälliga exportkontroller på plats för drönare mot bakgrund av att drönare används i Ukrainakriget.

Restriktionerna kring export av gallium och germanium från i somras fortsätter gälla – inklusive teknik för utvinning och raffinering.

Inom bioteknikområdet införs restriktioner kring teknik för hybridisering av grödor, kloning av mänskliga celler och genredigering

Även teknik för bulkgodshantering får exportrestriktioner. Begreppet bulkgods står för opaketerade volymprodukter – allt från ris och potatis till olja, kol och gas.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)