JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU:s första natriumjonfabrik fransk

Fem gigawattimmar natriumjonbattericeller hoppas franska Tiamat kunna producera i Hauts-de-France år 2029. Biltillverkaren Stellantis är partner.

700 MWh ska vara på plats redan i slutet av nästa år.

Tiamat är det första företaget att annonsera en gigafabrik för natriumjonceller på europeisk mark.

Svenska Northvolt har visserligen adderat natriumjonceller till sin produktportfölj, och utvecklar dem tillsammans med Altris, men har inte annoserat planer på volymtillverkning. 

Provinsen Hauts-de-France, i norra Frankrike, har redan batteriindustri under uppbyggnad. Här planeras återvinning och katodmaterialtillverkning och sist men inte minst byggs här redan fyra fabriker för battericeller i litiumjonkemi i storlekar mellan 30 och 50 GWh.

Natriumjonbatterier är den kemi alla talar om just nu. Kina är som vanligt ledande, men nu har alltså även Europa en fabrik på ritbordet. 

Biltillverkaren Stellantis är en av Tiamats finansiärer. De första batterierna som produceras i fabriken ska gå till elverktyg och till batterilager, men bilar nämns som framtida möjlig tillämpning.

Tiamat grundades redan 2017 och har just avslutat sin tredje finansieringsomgång. Företaget är en avknoppning från det nationella forskningscentret CNRS.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)