JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Macron kom med ett jättebatteri

År 2025 ska ett franskt batteri på 93,9 MW och lika många MWh stå färdigt i Sollefteå. Frankrikes president fick äran att annonsera projektet under ett statsbesök i Sverige.

Byggarbetena har officiellt påbörjats för Isbillen Power Reserve som kraftverket heter. Det byggs av franska Neoen och ska vara i full drift under första halvan av 2025. Neoen ska äga hundra procent.

Det finns inget så stort batteri i Sverige idag, eller ens i Norden. Men Mälarenergi ska faktiskt ha ett 100/100-batteri klart i Västerås till nästa årsskikfte, enligt en kartläggning av tidningen Ny Teknik.

Isbillen ansluts till Eons 130 kV-nät och blir Neoens andra batterilager i Sverige. Det första, Storen Power Reserve på 52/52 byggs sex kilometer därifrån och väntas tas i drift under första halvåret i år. Japanska Nidec bygger dem.

Den franske presidenten Emmanuel Macrons annonserade byggstarten för Isbillen under sitt statsbesök i Stockholm den 31 januari 2024.

Isbillen kommer initialt att sälja frekvenstjänster till Svenska kraftnät.

Enligt en kartläggning i tidningen Ny Teknik exploderar antalet batterilager Sverige i år. De fyller många olika funktioner med den gemensamma nämnaren att de befriar elsystemet från förbannelsen att elektricitet måste konsumeras i samma ögonblick som den produceras.

Battericontainrarna tillverkas och monteras i Frankrike och växelriktarna i Italien. Anläggningsarbetena utförs av ett svenskt företag. Projektledning och ingenjörsarbete utförs i både Sverige och Frankrike. Neoens svenska team är baserat i Stockholm.

På sikt ska Neoen installera 400 MW batterier i Sverige. Neoen bygger även en 57 MW-vindpark och en 100 MW-solpark i Sverige.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)