JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA kan ta tillbaka superdatortronen

Trots att USA håller Kina borta från den kraftfullaste halvledartekniken har landet – förmodligen – fortfarande de vassaste superdatorerna. I juni kan dock amerikanska El Capitan till slut ge USA ledningen.

Elektroniktidningen har läst den senaste analysen om Kinas superdatorer från Timothy Prickett Morgan på sajten The Next Computer

Det kan tyvärr bara bli en intelligent gissning, men förmodligen är det Kina som har de snabbaste superdatorerna just nu, Tianhe-3 och Oceanlight, på gissningsvis 1,6 exaflops respektive 1,2 exaflops (drygt) i prestandatestet HPL.

Amerikanska Oak Ridge och Aurora ligger på 1,2  exaflops (knappt) respektive 0,59 exaflops.

Det finns inga officiella siffror på Tianhe-3 och Oceanlight, men Timothy Prickett Morgan har sökt upp och ibland snubblat över information om komponenter och prestanda, och gjort ett detektivarbete.

Timothy
Prickett
Morgan

– Nu ska vi ha lite kul och bygga Tainhe-3 i fantasin, skriver han.

Detaljerna hittar du i en lång text som gör återblickar ända tillbaka till år 2008.

En central komponent i Tianhe-3 är acceleratorn Matrix-3000 som är den senaste medlemmen i en DSP-familj som Kina började utveckla när USA började förbjuda export av superdatoracceleratorer till Kina.

Om du googlar på ”världens snabbaste superdator” får du oftast svaret Oak Ridge, eftersom den toppar en sammanställning som heter Top-500. Men den listan är frivillig att medverka på och kinesiska superdatorbyggare slutade att medverka när USA till synes systematiskt började bannlysa leverantörerna till de vinnande systemen.

Kina var först att ta sig över den magiska exaflops-gränsen med både Tainhe-3 och Oceanlight redan i mars 2021 och har fortsatt leda i prestanda sedan dess.

El Capitan byggs just nu i USA och är den snabbaste dator Timothy Prickett Morgan nämner i sin text. Den ser ut vara   snabbare än Tianhe-3. 

– Vi tror det finns en bra chans att El Capitan kan gå i 2,3 exaflops, peak, när den kör på alla cylindrar, vilket förhoppningsvis kommer att hända i tid för topplistan i juni.

Det ska jämföras med 2,0 peak för Tinahe-3, där ”peak” står för teoretisk maxprestanda. Superdatorer rangordnas efter ett specifikt benchmark som heter HPL (High performance Linpack). Med högre peak kan El Capitan förväntas prestera bättre även på HPL, tänker Elektroniktidningen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)