Två kinesiska superdatorer passerade i mars i år drömgränsen på en triljon flyttalsberäkningar per sekund. Av skäl som det bara går att spekulera kring har Kina låtit bli att rapportera det.
Uppgiften kommer från den välrenommerade superdatorsajten The Next Platform (TNP) som går i god för en anonym källa som ska ha mycket god insyn.
Japan, Europa, USA och Kina har tävlat om vem som skulle bli först att bygga en dator som klarar en triljon flyttalsberäkningar per sekund, en exaflops. Nu avslöjas att två kinesiska datorer passerat drömgränsen – men utan att det rapporterats.
De två superdatorerna är separata projekt i olika arkitekturer, men båda klarade drömgränsen i mars och båda levererade 1,3 exaflops i tillfällig prestanda och drygt 1 exaflops uthållig prestanda i det specifika test som används för superdatorlistan Top500.
Båda är byggda på kinesiska processorer och acceleratorer. Kina har tvingats att utveckla egna komponenter efter att landet hindrats från att köpa motsvarande processorer från amerikanska företag av militära skäl. Bojkotten har alltså åtminstone delvis haft en motsatt effekt.
– Handelsrestriktionerna kan helt klart lösa bekymmer på kort sikt med att Kina använder amerikansk teknik för att stärka utvecklingen av sin atomteknik. Men på längre sikt är de en drivkraft för Kina att ge en extra knuff till sin utveckling av chips och halvledarfabriker, kommenterar The Next Platform.
Bojkotten fortsätter och i april – månaden efter att de två kinesiska datorerna passerade drömgränsen – adderade USA flera av de som byggde dem till embargot. Fyra kinesiska superdatordatorcenter, ett superdatorforskningscenter och de två företag som byggde processorerna, sattes på den så kallade US Entity list med motiveringen att de hotar amerikanska intressen.
Den ena hemliga kinesiska exadatorn heter Oceanlite och står på Nationella superdatorcentret i Wuxi (bojkottat sedan april). Den använder processorer från Sunway Microelectronics (bojkottat sedan april) och ska ha bränt 35 megawatt när den satte rekordet.
Oceanlite är en uppföljare till Taihulight som ligger på fjärde plats i Top500-listan och The Next Platform gissar att det som ligger bakom prestandalyftet är en krympning av tillverkningsprocessen för Sunwayprocessorna, snarare än utveckling av datorarkitekturen i sig. TNP hade redan tidigare spekulerat att detta teoretiskt skulle vara en möjlig väg för Sunway att nå en exaflops. TNP antog då att Sunwayprocessorerna i Oceanlite skulle tillverkas i en 14 nm-process hos kinesiska SMIC.
Oceanlite kommer att presenteras under Supercomputing Conference den 14–19 november. Den har nämligen använts i en imponerande kvantfysiksimulering som pressade upp Oceanlite i 4,4 exaflops – vilket inom parentes inte räknas i exaflopstävlingen eftersom den bara gäller prestandan på ett specifikt Top500-test. Fler superdatorer har presterat en exaflops i andra beräkningar.
Den andra kinesiska exadatorn heter Tianhe-3 och är byggd av processorer kallade Phytium 2000+ och Matrix 2000+ från Tianjin Phytium (bojkottat sedan april). Tianhe-3 byggs av NUDT (National University of Defense Technology) som bojkottats sedan år 2015.
Också vad gäller Tianhe-3 gissar TNP att den implementerats helt enkelt genom krympning av tillverkningsprocesser vilket kunnat dubblera antalet komponenter.
En teori om varför Kina hemlighållit genombrotten är att datorerna kanske byggts med hjälp av underleverantörer som brutit USA-bojkotten. En annan teori är att USA snart förmodligen kommer att presentera en 1,3 exaflopsdator som Kina inte vill hamna i skuggan av.
Kina ska i ett tredje superdatorprogram ha en 20 exaflopsmaskin klar till år 2025.
En exaflops är 1 000 000 000 000 000 000 flyttalsberäkningar per sekund.