JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya pengar till ACC:s Europafabriker

ACC har fått 4,4 miljarder euro i finansering till de gigafabriker som bolaget bygger i Europa. Det ska räcka till ytterligare fyra produktionsblock i Billy-Berclau–Douvrin, Kaiserslauten och Termoli.

4,4 miljarder euro ska enligt ACC vara en av Europas största kapitalanskaffningar någonsin i batteribranchen.

Enligt Elektroniktidningens anteckningar planerar ACC att bygga 40 GWh-gigafabriker på alla de tre orterna. De nya pengarna ska användas till ett andra block i Frankrike, ett första block i Tyskland och två första block i Italien. Och till FoU i Brygge och Nersac, Frankrike.

Det som finns färdigt idag är ett block i den franska fabriken. Det ska ha börjat producera i december och uppenbarligen har detta övertygat finansiärerna, ett antal banker, eftersom de nu skriver ut nya krediter. 

Blockets kapacitet ska vara 13 GWh/år, men det är rimligen blockets slutkapacitet och inte hur mycket som produceras nu. 

Den franska fabriken har tidigare omnämnts som lokaliserad i Douvrin, men nu skriver ACC  ”Billy-Berclau / Douvrin”. Det är två grannkommuner på 4500 respektive 5100 invånare. 

ACC (Automotive Cells Company) grundades 2020 som ett samriskföretag mellan Stellantis (45 procent) Total Energies (25 procent via sitt dotterbolag Saft) och Mercedes-Benz (30 procent). ACC har idag 1500 anställda.

Stellantis och Mercedes-Benz har, förstås, beställt batterier från ACC. Planen är att Stellantis ska öka sin ägarandel.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)