JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Imec lanserar recept för N2

Det belgiska forskningsinstitutet Imec har släppt ett Process Design Kit (PDK) för sin kommande N2-process (motsvarande 2 nm). Därmed blir det möjligt att göra virtuella designer, inklusive strömmatning från baksidan, av digitala kretsar.

Imecs N2-process kommer med största sannolikhet att bli en av de tre eller fyra stora pilotlinor som får miljardstöd inom EU:s partnerskapsprogram Chips JU som ingår i Horisont Europa. Ambitionen med pilotlinorna är ett ge europeiska företag och forskare tillgång till avancerade processer för att kunna bedriva konkurrenskraftiga utvecklingsprojekt.

På den amerikanska halvledarkonferensen ISSCC lanserade Imec sitt öppna PDK för den kommande N2-processen inklusive utbildning för att använda det som startar under andra kvartalet via EU-projektet Europractice.

Ett PDK innehåller bland annat testade byggblock som kan användas för att snabbare skapa en färdig design som därmed får en högre sannolikhet att fungera på första försöket. Halvledartillverkarna släpper normalt inte sina PDK:er till vem som helst, tröskeln är mycket hög.

Imecs PDK blir fritt tillgängligt och kommer att integreras i utvecklingsverktyg från bland annat Cadence och Synopsys.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)