JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grafenoxid av hög kvalitet utan gifter

Fri från både defekter och gifter – Umeåforskare har hittat en revolutionerande metod att syntetisera grafenoxid, ett material som främst används för att tillverka grafen.

Enligt en av forskarna, Alexandr Talyzin, borde metoden uppkallas efter en av forskarna i gruppen, Bartosz Gurzed.

Alexandr Talyzin anser att det finns all anledning att tro att ”Gurzedmetoden” kommer att bli lika populär som dagens populäraste metod Hummersoxidation för tillverkning av defektfri grafenoxid.

Tidigare kunde likvärdig grafenoxid endast framställas med en farlig metod, Brodiemetoden, som involverar extremt giftig rykande salpetersyra. Den är farlig och olämplig för industriell tillverkning.

Den vanligaste metoden att tillverka grafenoxid är istället Hummersmetoden, men den resulterar i ett betydande antal defekter, som påverkar mekaniska egenskaper och ledningsförmåga.

Den nya metoden kombinerar Hummers med Brodie och är lika enkel som den förra men ger lika få  defekter som den senare.

Grafenoxid används idag för att tillverka grafen. Men grafenoxidmaterial studeras även intensivt för membrantillämpningar, som filtrering av havsvatten.

Alexandr Talyzin

– Vi vill att forskarsamhället ska testa den nya grafenoxiden i sina tillämpningar och se skillnaden, säger Alexandr Talyzin.

Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Carbon under titeln Graphite oxide by “chlorate route” oxidation without HNO3: Does acid matter?

Illustration: Grafenoxid, Nicolas Boulanger.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)