JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssons tre första nätverks-API:er

Ett och ett halvt år efter köpet av amerikanska Vonage lanseras de tre första API:erna som utvecklats gemensamt. De har fokus på autentisering, funktioner som ska förhindra bedrägerier.

– Tanken är att det här, som allt annat, blir en positiv spiral som kommer att driva ytterligare investeringar i näten, både för täckning och kapacitet, säger Fredrik Gessler på Ericsson.

När operatörerna kan skapa nya tjänster får de också nya möjligheter att tjäna pengar vilket leder till att de behöver bygga ut näten. Vilket i sin tur lyfter Ericssons omsättning och vinst.

Vonage tillför kunskap om API:er – programgränssnitt – plus en stor skara utvecklare men affären har fått kritik för att vara på tok för dyr, 63 miljarder dollar. Vonages befintliga API:er gör det bland annat möjligt att addera tjänster som mobilsamtal, SMS och videotrafik.

Ericsson tillför kunnande om mobilnäten som kvaliteten i förbindelsen, uppgifter om enheten men också uppgifter om själva nätet.

Därmed kan API:erna beställa saker från mobilnäten som att prioritera trafiken från en betalautomat, leverera positionen för en IoT-nod eller att garantera realtidsprestanda för kommunikationen till en drönare.

På mobilmässan i Barcelona nästa vecka lanseras de tre första API:erna varav två handlar om förbättrad autentisering.

Idag kan det exempelvis göras genom att användaren får ett SMS vid inloggning. Det nya API:et adderar en kontroll av att det är rätt mobil som får SMS:et. Det är en kunskap som nätet har men som inte varit tillgänglig tidigare.

Det andra API:et håller koll på tiden det tar att byta SIM-kort, en uppgift som hämtas från nätet.

– Det är en av flaggorna om man vill undvika bedrägerier, säger Fredrik Gessler.

Det tredje API:et löser problemet med hur man registrerar utvecklarna i mobilnäten.

– Mobiloperatörer har krav av olika slag. Det kan vara allt från privacy-lagstiftning till myndighetskrav. De måste hålla reda på vem som har tillgång till näten.

API:et kan ses som en automatisk tjänst där utvecklarna registrerar sig och sitt företag för att få access till alla mobiloperatörer som använder Vonages API-plattform som i sin tur kommunicerar med mobiloperatörernas API:er.

– Vi använder Camara, en öppen standard via Open Gateway, som är ett Linuxprojekt i botten. Det motsvarar 3GPP men kommer från utvecklarvärlden, säger Fredrik Gessler.

Under fjolåret kom de första nyheterna om samarbetsavtal och intentionsförklaringar rörande API:er. Där återfinns bland annat Deutsche Telecom. Nu adders Verizon, KDDI och Amazon Marketplace.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)