JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mems-mikrofon med studiokvalitet tar in 80 miljoner kronor

Norska Sensibel fyller på kassan med 7 miljoner euro. Tyska Sennheiser står för största delen av pengarna som ska användas för att dra igång produktionen och vidareutveckla tekniken.

Sensibel knoppades av från det norska forskningsinstitutet Sintef år 2017 för att kommersialisera en mikromekanisk mikrofon där den kapacitiva avläsningen ersatts av en optisk lösning. Därmed går det att lyfta dynamiken med 20 dB och nå studiokvalitet.

Signal-till-brusförhållandet i den första versionen kallad SBM100 ligger på 80 dBA, det dynamiska området är 132 dB och mikrofonen levererar en digital utsignal med 24 bitar plus att effektförbrukningen är låg.

Förutom att den optiska lösningen ger ett signal-till-brusförhållande som är 10 dB bättre än en kapacitiv mems-mikrofon, klarar Sensibels mikrofon även starkare signaler utan att klippa. Det handlar om så mycket som 10 dB.

Mikrofonen blir dock dyrare än de hårt prispressade kapacitiva mems-mikrofoner som har err SNR runt 60 dB och som används i billiga konsumentprodukter.

Än är dock SBM100 inte tillgänglig i kommersiella volymer även om den visades upp på CES-mässan i början av året. Dessutom är en andra generation snart redo för rampljuset.

Pengarna som Sennheiser och befintliga ägare nu stoppar in ska användas för att slutföra utvecklingsarbetet och skala upp produktionen.

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om Sensibel sommaren 2022 (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)