JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt partnerskap med USA om samarbete inom 6G

Ett nytt avtal har undertecknats mellan Vinnova, Vetenskapsrådet och amerikanska National Science Foundation (NSF) som ska möjliggöra gemensamma forsknings- och innovationsinitiativ. Första målet är insatser inom 6G, nästa generations trådlösa kommunikationsteknik.

Genom att samarbeta med amerikanska företag och investerare kan svenska företag dra nytta av kapital, marknadsexpertis och globala affärsnätverk. Något som kan stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa nya jobbmöjligheter inom den svenska digitala ekonomin.

Avtalet omfattar forskning, innovation och kompetens, och nämner särskilt 6G, artificiell intelligens, sensorer, kvantteknik och teknikutbildning.

– 6G är ett strategiskt viktigt teknikområde som skapar förutsättningar för framtidens avancerade digitala lösningar. Det är viktigt för Sverige att ligga i framkant för tillväxtmöjligheter och konkurrenskraft. Det här är ett partnerskap som har potential att leda till banbrytande utveckling av nya tekniker, affärsområden och tjänster. Det skapar förutsättningar för innovationer som behövs för grön omställning, resiliens och säkerhet, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova i ett pressmeddelande.

Vinnova och Vetenskapsrådet har sedan tidigare ett genomförandeavtal med NSF inom forskningsprogrammet Convergence Accelerator Program (CAP) som syftar till att snabba på processen från grundforskning till produkt och marknad.  

Vinnova och Vetenskapsrådet har också fått i uppdrag av regeringen att göra en särskild satsning på forskning och innovation på 6G under 2024–2026, där Vinnova tilldelas 250 miljoner kronor och Vetenskapsrådet 140 miljoner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)