Amerikanska senatorer fortsätter att söka efter ett sätt att stänga ute Kina från den öppna cpu-arkitekturen Risc V. Nu ska riskerna med Risc V utredas av USA:s regering.
Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Cpu-arkitekturen Risc V gjorde sin kommersiella debut för tio år sedan. Idag funderar den amerikanska regeringen på om den är en säkerhetsrisk i kinesiska händer, och om åtgärder behöver vidtas.
I januari 2023 bildades en kommitté med det talande namnet ”House Select Committee on the Strategic Competition Between the United States and the Chinese Communist Party”. I höstas fick den en ny punkt på dagordningen: att förhindra att Kina blir dominerande inom Risc V-teknik.
– Om vi inte breddar våra exportkontroller för att inkludera detta hot kommer Kina en dag att överträffa oss som världsledande inom chipdesign, sade den den republikanske senatorn Marco Rubio.
Kommittén har uppvaktat handelsdepartementet som nu ska undersöka villka nationella säkerhetsrisker som kan förknippas med Risc V och vilka åtgärder som kan vidtas.
Det berättar nyhetsbyrån Reuters, som beskriver Risc V som en konkurrent till brittiska Arm.
Hänsyn ska tas till att åtgärdena inte ska skada amerikanska företags intressen.
USA kan inte helt hindra Kina från att använda Risc V som kan beskrivas som en ”öppen standard”. Kina är redan en flitig användare om inte annat av just det skälet.
Kinakommittén bildades av medlemmar i USA:s två dominerande partier och beskrivs som en del i att vinna ett pågående ”nytt kallt krig” mot Kina.
– Kina är det största hotet mot USA, sade dess förste ordförande Mike Gallagher inför bildandet, och anklagade Kina för folkmord, för att mörka coronavirusets ursprung, för att stjäla amerikansk intellektuell egendom och för att hota Taiwan.