JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA ett steg närmare satellit-till-mobil

Den amerikanska operatören AT&T har skrivit ett sexårigt avtal med uppstartsbolaget AST Spacemobile för att kunna lansera satellituppkoppling med vanliga mobiler i områden i USA där det markbaserade nätet saknar täckning.

AT&T och AST har samarbetat sedan 2018  och dessutom köpte operatören in sig i satellitbolaget i fjol. Nu tar företagen nästa steg genom ett sexårigt avtal som ska ge AT&T:s kunder möjlighet att ringa och SMS:a via AST:s satelliter.

Inget sägs om när tjänsten kommer igång men AST planerar att skjuta upp de fem första kommersiella satelliterna i juli eller augusti.

Pressmeddelandet säger inte heller något om vad tjänster kommer att kosta.

Att det händer så mycket nu beror på att 3GPP-standarden kallad Release 17 har stöd för satellitsamtal via 5G-mobiler.

Juniper Research spår att det startar kommersiella tjänster i år och att det kommer att finnas 110 miljoner abonnemang år 2030 som följer 3GPP-standarden.

Ska man tro analyshuset är vi konsumenter plus företagskunder beredda att spendera 17 miljarder dollar på denna typ av uppkoppling fram till 2030.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)